Xanda's Blog !~!

Free i386 machine !!~

Apr
19

I went back to Temerloh last Friday and i found that my Saturday was very “empty”. So, i called my best friend, Azizan (UIA tengah cuti.. so dia pun tengah melopong), to help me. 15 April, around 9.15pm, we started to kopel kopel the old PCs yang ayah aku buat ‘koleksi’ kat kedai dia. Actually, those PCs dah rosak… then we menage to collect part-part yang still can be use lah.

Gedebuk…..!!~ gedebak…..!!~ gedebing…..!!~ gedebung….!!~ TADA……………!!~

Maka terhimpunlah sekalian pekakas yang diperlukan. Ditiupkan “nyawa”, degupan deras dalam penantian, nyalaan LED…. LED? owh… dah ON rupanye… hahahaha….

Meh aku listkan spec PC nie:-

          1. Pentium 3 (933MHz kalo tak silap aku)
          2. 128 MB SDRAM (cukup la tu.. run linux je kot)
          3. Keyboard (cap kaki ayam)
          4. Mouse (COMPAQ)
          5. CDROM 52X (cap kaki kuda )
          6. 10G Hard disk (cap kaki zirafah)
          7. Netword Card (DLink)
          8. Power supply (tak tau berape WATT… cap kaki lemur)
          9. P4 Casing (cap kaki burung emu) <-- [Thanx to Azfar & Khai]

Monitor tak diperlukan… sebab apa-apa hal.. aku akan SSH or VNC je ke pc tu.. (actually, keyboard ngan mouse pun tak perlu)

Chop chop..!!~ PC tu kat Temerloh kan? Bawak balik Melake macam mane?
huhuhu… aku lerai-lerai kan… then masukkan dalam beg… casing aku tak bawak la.. casing ade orang sumbangkan. hehehe…

Sebelum tengok gambar… aku nak statekan aku punye credit

          1. Ayahanda Mohd Shukor bin Mahamud (tuan punye perkakas pc yang asal)
          2. Farah Ramlee (tumpang kerete die time nak balik ke Melake hari tu)
          3. Azfar (die inform aku bahawe member die ade casing tak pakai)
          4. Khai (die kasi sumbangan berupe sebuah casing)

Sekarang.. tengok gambar plak :-


Macam nie la aku angkut barang2 tu dari Pahang. Thanx Farah, kalau tak.. dah tercabut kot bahu I

12 Responses to Free i386 machine !!~

  1. mana emu mana emu? mana mana? laa..kata nak letak gamba emu?! ish..

    da setup lom pc ko nih..hehe…mau tolong tak? 😛 adeh..aku lom ambek lagi laa memory aku tuh..malasnya nak bukak pc or…haha..hadisk 10gb ko mau? 😛 hehe….susah woo nak dpt hadisk free…haha..tp hadisk lama laa..tp maseh kukuh lagi..hehe…rasanya…erm..eyh..btol laa..kukuh lagi..insyallah….

  2. ko tengok dekat… P4 Casing (cap kaki burung emu)

  3. MOBO dah masuk casing… OS tak setup lagi.. BZ beb.. semue nak kene buat.. semue nak kene hantar minggu nie… dem!

  4. ssh account satu!!

  5. set… nanti dah up aku roger… tunggu member aku pulang network card aku dulu

  6. alamak..nic…rm15 da bleh dpt dowh…kalo tak silap aku laa…brand aper? cap unta 2 bonggol kot…hehe..tak pasti lak =P

  7. hampeh! xpe… alip pulangkan jumaat nie… die pinjam aku punye.. DLink tuh!

  8. ekekeke….mau tak hdisk tuh? (aku kasi pastuh aku nak satu account laa..bleh? =P) hehe…ala..tau laa 10Gb jer…terus taknak kan..xper laa…

  9. Oh..bahasa alien..bahasa alien dan bahasa alien! Orang IT suka cakap bahasa alien! Saya tak paham bahasa alien! Tolong translate bahasa2 alien ini semua! Muahaha!

  10. ish ish..mana der bahasa alien..aaaa…

  11. nak nak..! 10Gig…. nak!!!!

  12. huh.. cap :@) ader tak? tu femes dowh.. cap :@) nan cap :@) nan~!! wakakakaka.. cap panda pun blh.. cap emu tu ape kelas.. :D:D:D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *